Island po druhýkrát s Gretou Salóme

Víťazkou tohtoročného Söngvakeppin sa stala speváčka Greta Salóme so skladbou „Hear them Calling“, ktorú sama napísala aj zhudobnila. Gréta pred štyrmi rokmi reprezentovala Island spolu s kolegom Jónsim a skladbou „Never Forget“. Vo finále napokon získali 46 bodov a obsadili 20.miesto. Podarí sa Gréte ako sólistke obstáť lepšie?


Islandská speváčka, skladateľka a huslistka Islandského symfonického orchestra Gréta Salóme Stefánsdóttir  sa narodila 11. novembra 1986 v meste Mosfellsbær na Islande. Pochádza z hudobnej rodiny a už vo veku štyroch rokov začala hrať na husliach. Študovala na vysokej hudobnej škole v Reykjavíku a neskôr sa stala študentkou Islandskej akadémie umení, ktorú absolvovala v roku 2008. V tomto roku sa začala uplatňovať ako skladateľka po tom, čo vyhrala autorskú súťaž vianočných piesní a od roku 2010 je členkou Islandského symfonického orchestra.
Počas islandských národných kôl sprevádzala ako huslistka niekoľko interpretov. Avšak ako sólistka sa predstavila až tento rok.
V roku 2011 sa prihlásila do výberu pre Eurovision Song Contest 2012 s dvoma skladbami. Prvou bola „Mundu eftir Mér“, ktorú počas 1.semifinálového večera predstavila ako duet so spevákom Jónsim. Druhú skladbu „Aldrei sleppir Mér“ prezentovala v spolupráci s Heiða a Guðrúną Árný. Aj keď obe skladby postúpili do finále, Gréta sa po dohode s vysielateľom RÚV rozhodla zaspievať len „Mundu eftir Mer“.
Po víťazstve v národnom kole skladbu prespievali do angličtiny a tak v Baku zaznela anglická verzia „Never Forget“. Hoci táto skladba patrila medzi najväčších favoritov  na víťazstvo, vo finále skončila iba na 20.mieste.

V novembri 2012 vydala debutový album „In the Silence“, z ktorého pochádzajú single „Everywhere around Me“ a „If you wanna Go“. 

Vystúpenie v národnom finále:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára