Ukrajina posiela speváčku Jamalu s baladou „1944“

Po ročnej pauze sa do súťaže vracia Ukrajina. V národnom finále sa po sčítaní bodov poroty a divákov o prvé miesto delili speváčka Jamala a skupina The Hardkiss. V tomto prípade však zavážilo viac divácke hlasovanie, v ktorom Jamala zvíťazila suverénne s vyše 37,77% hlasov. Do Štokholmu tak odchádza so skladbou „1944“. Časť skladby je naspievaná v krymskej tatárčine a odporcovia tvrdia, že má silný politický podtext. Je teda otázkou,  či táto skladba v Štokholme odznie alebo Ukrajina bude musieť pristúpiť k zmene.

Speváčka Jamala, vlastným menom Suzana Jamaldinova, sa narodila 27.augusta 1983 v meste Osh v Kyrgyzstane, kam bola časť jej predkov za Stalinovej vlády z Krymu deportovaná. Po vyhlásení nezávislosti Ukrajiny sa Jamalina rodina vrátila späť na Krym. Jamala aj jej otec sú Krymskí Tatári a moslimovia, zatiaľ čo jej matka je kresťanka a polovičná Arménka.

Už od detstva milovala hudbu. Svoju prvú profesionálnu nahrávku naspievala keď mala len 9 rokov. Bolo to 12 detských a folklórnych tatárskych piesní. Na Čajkovského konzervatóriu v Kyjeve vyštudovala odbor operný spev.Keďže bola jedna z najlepších spomedzi absolventov, rozhodla sa venovať klasickej hudbe a svoju kariéru začala ako sólistka v opere Milan La Scala. Avšak, jej vášeň pre soul a jazz zmenila jej plány pre budúcu kariéru.

Prevratným bodom v jej kariére bola účasť na festivale New Wave – 2009. Po tomto úspechu  sa stala jednou z top interpretov na Ukrajine a v Rusku. V roku 2010 sa prvýkrát zúčastnila národného výberu na Ukrajine pre Eurovision Song Contest 2011 so skladbou „Smile“. Hoci patrila k jedným z najväčších favoritov, víťazkou sa v tom roku stala Mika Newton.

Po anexii Krymu Rusmi v roku 2014 sa Jamala vyjadrila, že jej príbuzný sú utláčaní a zneužívaní a ju vykresľujú ako nejakú „americkú bábku“ a fašistku pre rozvíjajúcu sa stranu proti Rusku. Od leta 2014 svoju rodinu na Kryme nevidela a nenavštívila.

V roku 2015 sa znovu prihlásila do národného výberu Ukrajiny s emotívnou baladou „1944“. Text skladby je inšpirovaný príbehom jej prababky a opisuje historické udalosti počas 2.svetovej vojny, kedy boli Krymskí Tatári utláčaní Stalinovou vládou a nedobrovoľne deportovaní do Kyrgyzstanu. „Počas tejto deportácie zomrela  jedna z dcér mojej prastarej mamy a bola vyhodená z vagóna ako smeti,“ vyjadrila sa Jamala. Jej víťazstvo vyvolalo vlnu chvály a zároveň aj kritiky. Odporcovia tvrdia, že skladba má silný politický podtext a dožadujú sa diskvalifikácie. Prirovnávajú to k situácii, ktorá sa stala v roku 2009, kedy Gruzínsko vyslalo na Eurovíziu, ktorá sa vtedy konala v Moskve, zoskupenie Stefane & 3G so skladbou „We Don´t Wanna Put In“. Už z názvu je jasné, že pieseň je mierená proti terajšiemu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Gruzínsko vtedy odmietlo pristúpiť na zmenu skladby, takže bolo automaticky diskvalifikované. Samotná Jamala ani vedenie verejnoprávnej televízie NTU sa k tejto veci zatiaľ nevyjadrili.

Vystúpenie v národnom finále:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára